As mm value increases;
- The viewing angle is narrowed.
- The target approaches.
- Concussion increases. Since the distance will increase as the mm value increases, shaking the machine 1 cm will cause the opposite target to swing more than the length of the distance. You can try this with the phone camera. Monitor a distant place with your phone camera without zoom. Then go full-zoom. You can now see the serious shaking in the camera. Therefore, if you take a zoom photo, especially at medium or low shutter speed, you will get a shaky photo. The way to avoid this is to use a tripod . (See What is a Tripod? - Page 2)
Dolly Zoom (Vertigo) Nedir ?
Ön plandaki nesnenin sabit kalıp arka planın hareketin tersine doğru zoom in yada zoom out yapılması işlemine denir. Bu işlem genellikle kameraların raylı sistem üzerine kurulmasıyla yapılır. Çok ender kullanılan bir tekniktir.
AF Noktası Nedir?
Makinenin vizöründen baktığımız zaman gördüğümüz odak noktalarıdır. Odaklama işlemi yaparken bu noktalar kullanılır.
Odak yapıldığı zaman odaklanan kısımdaki nokta kırmızı renkte yanar. Bu, kırmızı yanan noktadaki nesnenin odaklandığını gösterir.
DSLR makine üzerinde istediğimiz odak noktasını seçebiliriz. Yada hepsini seçebiliriz. Bu tamamen çekeceğimiz fotoğrafa bağlıdır.
Odak nokta sayısı değişkenlik gösterebilir. Genellikle giriş seviye DSLR makinelerde az odak noktası varken Full-Frame makinelerde odak noktası sayısı oldukça fazladır.
Örnek olarak aşağıda giriş seviye 600D ve Full-Frame makine olan Z7 'nin odak nokta sayılarını görüyorsunuz.
Odak noktasının çekeceğimiz fotoğrafa göre yanlış seçilmesi odaklama problemlerine yol açabilir. . Mesela portre fotoğrafçılığında tüm noktaları seçerseniz makinenin ön planı bırakıp arka planı odaklama imkanı da vardır. Bu yüzden portre veya nesne çekimlerinde sadece nesnenin üzerine denk gelen noktaları seçmeniz sağlıklı çekim olacaktır. Dağ manzaraları yayla çekimleri vb gibi uzak çekimlerde tüm noktaları aktif edebilirsiniz.
Örnek olarak aşağıdaki nesne fotoğrafını nesnenin üzerindeki odak noktalarını seçerek ve tüm odak noktalarını seçerek çektim.
Tüm odak noktasını seçersem makine her zaman olmazsa da bu durumlarda odaklama problemi yapacaktır.
AF ve MF Nedir?
AF: Auto Focus.
MF: Manuel focus.
AF modundayken deklanşöre yarım basınca makine kendi odaklama işlemi yapar.
MF modundayken lensteki odak motoru devre dışı kalır ve odaklamayı biz lenste bulunan odaklama halkasını çevirerek yaparız.
MF modunda vizörden bakmak yerine makinenin ekranından canlı izleme modunu açıp odak yaparsak daha sağlıklı odaklama yaparız.
ÖRNEK VİDEOLAR YAKINDA....
Lens (Objektif) Nedir?
Vizörden bakarken gördüğümüz görüntüyü makinenin sensörüne yansıtan ve fotoğrafçılığın en başında gelen donanımlardandır.
Lensler çeşitlerine göre ayrılır, kısa şekilde açıklayalım.
-
Makro Lensler: Çok küçük nesneleri belli oranda büyütür.
-
Portre Lensler: Genellikle Portre çekimleri için kullanılır. Nesne, çiçek, yemek vs çekimleri için de kullanılır. Arka plan bulanıklığı için düşük diyaframa sahiptirler. (f1.2 / f1.4 / f1.8 / f2.0)
-
Tele objektifler: Uzaktaki manzarayı yakınımıza getirmeye yarayan lenslerdir. Yüksek mm değerlerine sahiptir. (75-300 / 200-600)
-
Geniş Açı Lensler: Geniş açı fotoğrafı çekmek için kullanılır. Düşük mm değerlerine sahiptir. (7mm / 11-18mm / 24mm)
-
Balık Gözü Lensler: Geniş açı lensler kadar olmasa da geniş açı çekimleri için kullanılır fakat bu lensin en önemli özelliği lensin fotoğrafın ortasında bükülme yaratmasıdır. Örnek fotoğraf aşağıdadır.
Soldaki fotoğraf düşük mm ile (18mm) çekildi. Sağdaki fotoğraf ise 300mm ile çekildi.
Soldaki fotoğrafta işaretlediğim turuncu evi 300 mm zoom ile çektiğimzde evin bayağı yaklaştığını görüyoruz.
What is Bokeh?
The parts that are outside the focused object are called blurred parts. circular pattern of lights remaining in the blurred region. and it remains hexagonal .
Aperture as low as possible (1.2, 1.4, 1.8,2.0) so that we can make bokeh lenses must be used.
Tripod Nedir?
Fotoğraf makinesini sabit tutmaya yarayan alettir. 3 ayaklı olup tepesinde de su terazisi bulunur. Genellikle uzun pozlama ve video çekimlerinde kullanılır. Uzun pozlama çekimlerinde makinenin sallanmasını önler.
Tepe Flaşı Nedir?
Fotoğraf makinesinin üstüne takılan harici flaşladır.
Makinenin kendi flaşına nazaran daha doğal bir ışık yayar. Üzerindeki difüzör ve yansıtma perdesi yardımıyla da ışığı yumuşatır.
• Tepe flaşlarının bir diğer avantajı da döner başlıklı oldukları için ışığı nesnenin üzerine istediğiniz yönden çakmasını sağlar.
Çektiğim fotoğraflar aşağıdadır;
Tepe Flaşı Modları Nelerdir?
CONTINUE COMING... Last Update Date
09.02.2022
Manuel Mod (M)
Bu modda adı üstünde olduğu gibi flaş çakma gücü, flaş pozlama ayarı manuel ayarlanır.
TTL Mod
Bu mod yardımcı moddur. Yani fotoğraf çekeceğiniz ortama göre flaş gücünü otomatik ayarlar.
Fotoğrafçının işini kolaylaştırır. -Canon'da E-TTL, Nikon'da I-TTL, Pentax'ta P-TTL, Sony ve Fujifilm'de TTL olarak geçer.
Slave Mod
Bu mod birden fazla flaşın aynı anda flaş çakması demektir. Ana flaş patladığı zaman Slave modundaki diğer flaşlar da patlar. Nesneye hem sağdan hem soldan hem yukarıdan yada istediğiniz yönden ışık vermek için bir adet flaş tetikleyici yardımıyla flaşlar uzaktan kontrolle otomatik olarak patlatılır.
Multi Mode
Bu mod hareketi çoklama modudur. Kısaca; hareketli bir nesnenin hareketini çoklu olarak tek kadraja sunmasıdır. Çok kullanılan bir teknik değildir. Ama işinize yaramayacağı da yanlış bilgi olur.