top of page

ISO Nedir ?

    Fotoğraf makinesinin ışığa karşı duyarlılığıdır. 

    ISO genellikle ortam ışığının az olduğu ortamlarda yüksek kullanılır. Düşük ISO ise genellikle gündüz yada ışığın fazla olduğu ortamlarda kullanılır.

 

NOT: Yüksek ISO'da makinenin sensör kalitesine göre göre parazit olma oranı azalır. ISO arttıkça parazitlenme de belli oranda artar. Genellikle Full-Frame makineler çok yüksek ISO'larda bile (12.800 ISO ve üstü) parazit oranı en alt seviyede fotoğraf çeker.

 

Aşağıda kendi çektiğim ISO testini görüntüleyebilirsiniz.

Başlıksız-1.jpg

Aşağıda da crop sensör ve full frame sensörün düşük ışıkta 6400 ISO'da çekilmiş fotoğrafların detaya inilmiş halini görüyorsunuz.

Sağdaki Crop sensörlü makinenin yüksek ISO'da parazitli çektiğini görürken, Soldaki Full-Frame makinenin daha temiz fotoğraf çektiğini görüyorsunuz.

Başlıksız-29.jpg

Aşağıdaki fotoğraflarda görüldüğü üzere gereğinden yüksek ISO kullanmak aşırı parlak fotoğraf, gereğinden düşük ISO kullanmak ise karanlık fotoğraf elde eder. Görsellik bozulur.

Doğru ISO Kullanımı
Yanlış ISO Kullanımı
Yanlış ISO Kullanımı
sdgfdsdafasfsafd.jpg

Enstantane Nedir ?

     Deklanşöre basıldığı andan itibaren sensöre giren ışığın süresidir. 1 saniye (1') ve üstü uzun pozlama, 1/100 altı ise kısa pozlamadır.

 

Bulb: Bu değer ise siz deklanşöre basılı tuttuğunuz süre kadar çeker. Deklanşörden elinizi çekene kadar sensör çalışır ve perde açık kalır. (1 dakika, 1 saat vs.) Fakat bu tip pozlamalarda eliniz pozlama boyunca deklanşörde kalacağından dolayı makineniz sallanacaktır ve o kadar zaman sonunda sadece titrek bir fotoğraf elde edeceksiniz. Zamanınıza yazık olacaktır. Titremeyi önlemek için uzaktan kumanda ve tripod kullanarak  bulb pozlama yapmanız önemle tavsiye edilir.

     Hareketli bir nesneyi net ve hareket izi olmadan çekebilmemiz için Enstantane değerini yüksek tutmamız lazım. (Örn; 1/400, 1/1000)-

Eğer hareketli nesnelerde Enstantane değerini düşük tutarsak nesnedeki hareket izi ortaya çıkar.

 

   Örnek olarak;

    Aşağıda aynı hızda dönen stres çarklarında Enstantane hızı 1/1000'de stres çarkının hareket izi gözükmez iken 1/40  ve 1/4 ayarlarda stres çarkının hareket izi gözükmektedir.

 

                                                                                                          1/1000 = Saniyenin binde birlik görüntüsü.

                                                                                                          1/40      = Saniyenin kırkta birlik görüntüsü.

                                                                                                          1/4        = Saniyenin dörtte birlik görüntüsü.

Başlıksız-1s.jpg

Diyafram Nedir ?

    Nesne yada ortamdaki ışığın sensöre düşen yoğunluğudur.

    Diyafram ne kadar açıksa o kadar fazla, ne kadar kapalıysa o kadar az ışık sensöre girer.

GJHFJGHFGHGH.png

     Diyaframın bir diğer özelliği ise arka plan bulanıklığıdır. Diyaframın açık olması arka planı daha bulanık yaparken kapalı olması arka planın netliğini daha geniş yapar. Genellikle portre fotoğraflarda arka planı daha blur yapmak için diyaframı açık (f1.4 ,f1.8) lensler tercih edilir.

 

     Örnek olarak;

     Aşağıda açık diyaframla (f3.5) çekilen fotoğrafta arkada duran mor ve turuncu mandal daha bulanık çıkarken diğerfotoğrafta diyafram kapalı (f22) olduğu için arka tarafta duran mor ve turuncu mandal daha net gözüküyor.

                         f3.5                                                                     f22
IMG_1332.JPG
IMG_1333.JPG

Uzun Pozlama Nedir?

Uzun pozlama, makinenin perdesinin 1 saniye ve üzeri açık kalmasıyla nesne yada ışığın hareket izini oluşturan çekim türüdür.

Fotoğraf, o anın görüntüsüdür. Uzun pozlama ise o anın birkaç saniyelik görüntüsüdür.

Örnek olarak;

   İlk fotoğrafta araba farlarının 6 saniye boyunca yaptığı çizgi hareketini görüyorsunuz.

   İkinci fotoğrafta ise şelalenin 4 saniyelik hareketini sanki akan bir bulut gibi görüyorsunuz. 

17.jpg
23.JPG

Silüet Çekim Nedir?

    Normal çekimlerde ışığı her zaman önümüze alarak çekiyoruz fakat silüet çekimde bu sefer ışığı nesnenin arkasına alıyoruz.

Silüet çekim, ön plandaki nesnenin tek bir renk halinde görünmesidir. Yani çekim ayarlarını ön plandaki nesneye göre yapmamız gerekiyor. Ön plandaki nesne siyah olana kadar pozlama azaltılır. (Enstantane ayarı ön plandadır)

Örnek olarak aşağıdaki fotoğraftaki gibi güneş ışığı arka plana alıp ön plandaki nesne karartılır.

ASDSAD.png

Minimalizm Nedir?

      Minimalizm, sadelik demektir. Yani minimum nesne ile fotoğrafın konusunu anlatmaktır. Fotoğrafa bakıldığı zaman fotoğrafı bozan bir detay vs. olmaması gerekiyor. Amaç tamamen sade bir arka plan kullanarak nesneyi ön plana çıkarmaktır.

IMG_4001.jpg
IMG_1299.jpg

Makro/Mikro Çekim Nedir?

     Makro/Mikro çekim, çok yakın çekim türüdür. Aslında yakın çekimden ziyade nesneyi büyütmek de diyebiliriz. Bu çekimler nesneden sadece bir kaç cm uzaktan çekilir.

 

Makro/Mikro çekim, lensi ters takarak veya makro lensler ile çekilebilir. Mikro ile Makro arasında fark yoktur. Bu çekim türü Nikon tarafından ''Mikro'' olarak adlandırılmıştır. İkisi de aynı çekim türüdür. Sadece isim farklılığı vardır.

- Çoğu kullanıcı makro lenslerin çok pahalı olması sebebiyle kendi kit lenslerini ters takarak makro çekim yapmaktadır.

 

NOT: Fakat makro lenslerdeki mercek düzeni, makro çekimlerde daha iyi sonuç vermektedir. Bunu da belirtmek gerekir.

8.JPG
7A4.JPG
IMG_0267.jpg
IMG_2181.jpg
bottom of page